Boosheid over Gelderse subsidiestop

0

ARNHEM – De provincie Gelderland heeft met onmiddellijke ingang een subsidiestop afgekondigd voor landbouw, natuur en landschap. Het geld is zo goed als op. Het betekent grote onzekerheid voor boeren die wachten op een besluit over verplaatsing van hun bedrijf.

Maar ook voor natuurclubs die ecoducten willen aanleggen of landbouwgrond willen omvormen in natuur. Hiervoor is tussen 2006 en 2013 700 miljoen euro beschikbaar. Daarvan is nu 94 procent uitgegeven, veel meer dan was verwacht. Dat komt volgens de provincie vooral doordat de grondprijzen zijn gestegen.

Volgens een woordvoerder van de provincie Gelderland is het besluit grotendeels het gevolg van de bestuurlijke impasse in Den Haag. Het huidige kabinet mag geen extra geld beschikbaar stellen, het wachten is op het nieuwe kabinet. “Maar de besluitvorming ligt al een halfjaar stil. Dat wreekt zich nu.”

De subsidiestop geldt zeker drie maanden. In de tussentijd moet duidelijk worden of er extra geld komt of dat de provincie minder aan natuur en landbouw kan doen dan was afgesproken.

Bron:www.gelderlander.nl

Delen

About Author